Saç dökülmesi dünya çapında en yaygın şikâyetlerden birisi. Her ne kadar insan sağlığını tehdit ediyor olmasa da, kişinin kavisli bir kafatasına sahip olmaması sebebiyle özgüven kaybına; sosyal ilişkilerinde başarısız olmasına sebep olabiliyor.
Androgenetik olarak adlandırılan; yalın bir ifadeyle DNA’mızın bize minik bir şakası olan saç dökülme vakaları erkekler ve kadınlarda aynı oranda yaşanmaktadır. Ancak kadınlarda genellikle tamamen bir dökülmeye sebep olmamakta.
Erkeklerde ise alından, kafanın üst veya arka tarafından, kimi zaman yanlardan seyrelerek belirtilerini göstermekte, akabinde belli bir yaşa gelindiğinde bölgenin tamamen kelleşmesine sebep olmakta. Tabi erkeklerdeki etkileri kadınlarla kıyaslanamayacak kadar radikal farklılıklara sahip.
İş işten geçmeden henüz saçınız varken değerini bilmek en mantıklısı. Saçı her daim hijyenik tutmak, beslene alışkanlıklarını düzene sokmak iyi bir başlangıç olacaktır.
Saç dökülmesi nedenleri uzun bir araştırma konusu. Birden fazla etkene aynı anda sahip olmanız olağan. Ancak bunu öğrenmek çok da kolay olmayacaktır. En temel sebeplerinden birisi DNA’dır. Dolayısıyla aileden gelen bir kellik söz konusuysa bunun önüne geçmek neredeyse imkânsız; ancak azaltmak olağandır.
Genellikle belirli bir yaş veya belirli bir dönemden sonra olgun erkeklerde görülür. Kimisi askerdeyken seyrelmeye başlar, kimisi evlenince. Kimisi de iş yaşantısındaki stresli bir dönemin ardından bu gerçekle yüzleşir.
Bu gibi psikolojik dış faktörler genellikle saç dökülmesinin başladığı süreyi öne çeker. Yani malumunuz değilse kellik zaten başınıza gelmeyecektir. Ancak ailenizde saç dökülmesiyle ilgili problemi olan yakın bir akrabanız varsa ne kadar mutlu bir hayat yaşadığınız, ne kadar stresten uzak durduğunuz, ne kadar iyi beslendiğinizin bir önemi kalmıyor denilebilir. Her ne kadar kendinize yakıştıramasanız da er ya da geç seyrelmelerle yüzleşmeniz mümkündür.
Saç dökülmesi başlangıcı saç tellerinin incelmesiyle gözlemlenebilir. Zaman içerisinde belirli bir bölgeden gözle görülür seyrelmeler meydana gelecektir. Kişiye göre değişiklik gösteren bu süreç kimisinde bir ay, kimisinde bir senede ortaya çıkmakta.
Demir eksikliği anemisi gibi sağlık problemleri de saç dökülmesinin sebepleri arasında. Kan testi yaptırarak sorunun temeline inmek problemi ortadan kaldırabilmeniz adına mantıklı bir ilk adım olacaktır.
Saçlarınızı kaybediyor olmanızın sebebi bu sayılanlardan başka gerekçelere de dayanabilir. Düzenli kullandığınız ilaçlar, antibiyotikler ve hatta sporcuların kullandığı protein tozları da buna sebep olabilmekte. Eğer saçlarınızın dökülmesi konusunda hassasiyete sahipseniz düzenli şekilde doktora görünmeli ve üç senede bir kan testi yaptırmalı, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz.