Saç dökülmesi nedenleri birkaç başlıkta açıklanabilir. Kalıtsal yatkınlık, mevsim geçişleri, gebelik, stres, kullanılan kimyasal malzemeler, yaşanan hastalıklar, gibi başlıklar altında açıklanabilir. Kalıtsal yatkınlık genellikle erkeklerde görünen bir durumdur. Ailede örneğin baba, dede gibi akrabalarda kellik yani saç dökülmesi varsa bir sonraki nesilde de saç dökülmesi beklenen bir olaydır. Çoğu kadın da gebelik sonrası saç dökülmesi ile karşılaşmaktadır. Sürekli kimyasal malzemelere maruz kalan saçların dökülmesi de gayet normaldir. Bunun yanı sıra sürekli ısıl işlem gören maşa, fön gibi saçlarda yıpranıp sonuç olarak dökülmektedir. Saçları çok sık yıkamakta saçlara zarar veriyor. Bazı kadınların yaşadığı hastalıklar örneğin polikistik over gibi saç dökülmelerine sebep olmaktadır. Tiroit hastalarında da saç dökülmelerine rastlanmaktadır. Saç dökülmesi sebeplerini sayarken vitamin ve mineral eksikliğini de gözden kaçırmamak lazımdır. Mantar hastalıkları da saç kaybına neden olur. Kullanılan ilaçlar yüzünden de saçlar dökülmektedir. Bunların başında kemoterapi ilaçları geliyor ve doğum kontrol ilaçları, akne ilaçları da saç dökülmesine sebep olabiliyor.
Saç dökülmesi çoğu kez erkeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Fakat kadınlarda da görülme oranı her geçen gün artmaktadır. Saçları dökülen kişi fiziksel ve ruhsal olarak kendisini kötü hissetmektedir. Çünkü saçlar biz insanlar için çok önemlidir. Bir kişiye bakınca ilk dikkat çeken insanın saçıdır. Saçlar kişinin bazen aynası olabilir örneğin bir kadın psikolojik değişimlerini saçına yansıtabilmektedir. Erkeklerin tek süsü saçlarıdır. Bu yüzden de erkekler için saç çok önemlidir. Normalde kişinin günlük 200 tel saçının dökülmesi normal kabul edilir. Fakat bu sayı aşılmışsa kişi endişelenme ye başlamalı ve uzman bir doktora başvurmalıdır. Saç dökülmesi ihmal edilmemelidir. Saç dökülmesi nedenleri araştırılmalı ve uygun görülen tedavi uygulanmalıdır.
Kişiler saç dökülmesi nedenlerini ortadan kaldırmaya çaba harcamalıdır. Örneğin stresten, Şehrin gürültüsünden uzak yerlerde yaşamak tercih edilebilir. Ağır kimyasallar içeren şampuanlar yerine organik şampuanlar ya da sabunlar kullanılabilir. Saçalara doğal yöntemlerle şekil verilebilir. Örneğin bigudi gibi ürünler kullanılabilir. Yaşanan hastalıkların teşhisinde erken davranılmalıdır. Sigara ve alkol tüketilmemelidir. Sağlıklı bir yaşam beraberinde sağlıklı saçları getirir.