Saç dökülmesi problemini yaşayan erkekler farklı yaşlardan itibaren kademe kademe kayıp başlıyor. İlk önce saçlar seyrelmeye başlıyor sonra da kelliğe kadar giden süreç zaman içinde yaşanıyor. İstatistik verileri 18-25 yaş arası erkeklerin yaklaşık % 25’ini, 25-40 yaş arası olan erkeklerin %40’ını, 40-50 yaş arası erkeklerin ise %50’isini etkiliye biliyor. Dikkat edilirse artan yaşla birlikte saç dökülmesinin oranının daha da artığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir başka deyişle dökülmesi erken yaşta etkisini gösterirse, kişi kelliğe giden süreci çok hızlı bir şekilde yaşayabiliyor.
Saç dökülmesinde yaş faktörünün yanısıra genetik / kalıtsal faktörler (ailede kelliğe yatkınlık vb.. ) ve hormonel değişiklikler de önemli rol oynamaktadır.
Bunun dışında saç kaybı yaşayan bir grup daha vardır ki, sonuçları çok daha ciddi ve travmatiktir. Özellikle yanıkla beraber saçların kaybedilmesi kişide ve ailesinde hem psikolojik hem de fizyolojik hasarlara yol açar.
Ne var ki tüm bu olumsuzluklar içinde bazı gerçek arkadaşlar da kişiye en iyi destek olan moral verip, tanıdıkları, bildikleri veya bir arkadaşlarından duydukları çözüm önerilerini peş peşe sıralarlar.
Eskiden saçlar döküldüğü zaman yapılacak çok fazla bir şey yoktu, ancak şimdiki erkekler çok şanslı, çünkü saçları döküldüğü zaman artık panik yapacak bir durum yok, çünkü saç dökülmesine karşı artık çok etkili çözüm teknikleri var.
Zamanın başlangıcından beri saç dökülmesi ister erkek ister kadın olsun her iki cinsin de korkulu rüyası olmuştur. Fakat saçlarınız biraz döküldüğünde hemen paniğe kapılmak da yersiz olur zira günde 50 ila 100 saç telinin dökülmesi normal karşılanır. Bu durum saçların gelişim süreciyle ilgilidir. Saçların yaşam döngüleri vardır. Büyüme, gelişim ve dinlenme süreçlerinden oluşan bu yaşam döngüleri sonuçta saçın dökülmesiyle son bulur. 2-3 sene büyüme evresinde olan saçlar 2-3 ay civarında da dinlenme evresinde geçirirler. Sonuçta dökülürler, yerlerine yeni saçlar gelir ve büyümeye başlar. Bu sebeple günde 50 ile 100 tel saç dökülmesi olağan karşılanacak bir durumdur. Dökülme bu oranın üzerine çıkıyorsa o zaman sebeplerini araştırmaya başlamak gerekir.
Saç dökülmesi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir :
Saç dökülmesi ciddiye alınmadığı noktada kellikle sonuçlanabilir. Yoğun olarak dökülen saçların önce dökülme sebepleri araştırılmalıdır. Doğru teşhis konulduğu zaman saç dökülmesini durdurmak veya en aza indirmek mümkün olabilir. Fakat yanlış müdahaleler durumu kurtarmayacağı gibi daha da zora sokabilir.
Erkeklerde daha sık rastlanan saç kaybı durumu birçok etkenden kaynaklanabilir.
Kadınlarda saç kaybına neden olan etkenlerden bazıları da doğum sonrası ve doğum kontrol hapları. Bazı doğum kontrol hapları kadınlardaki kalıtsal saç kaybı yatkınlığını ortaya çıkarıyor. Böyle bir durumda doktora başvurularak doğum kontrol hapı değiştirilmelidir. Ayrıca kullanılan saç şekillendirme ürünleri, perma, boya gibi işlemler de saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine sebep olabilir.
Her saç eninde sonunda dökülür. Bir nevi meyvanın büyüme olgunlaşma ve dökülme sürecine benzer bir süreçtir saçların gelişimi. Normal bir saç döngüsü üç evreden oluşur. İlk 2-3 senelik evrede saçlar çıkar ve uzarlar. Bu süreç boyunca sağlıklı bir saç ayda 1 cm’e kadar uzama gösterebilir. Kafanızdaki saçların yüzde 90’ı genellikle bu evrededir. Yüzde 10’luk kısmı ise uzaması durmuş ve bekleme evresindedir. Bu bekleme evresi 2-3 ay sürer. Sonrasında bu saçlar dökülür ve yerlerine yenileri çıkar. Bu süreç böyle devam eder. Yüzde 10’luk dökülen saçlar da günde 50 ila 100 saç teli kadardır. Bu sebeple uzmanlar günde bu oranda saç dökülmesinin normal olduğunu söylerler.
Saç dökülmesinin kökeni birçok nedene dayanabilir. Erkeklerde en sık görüleni ise androgenetik alopesi denilen kalıtsal saç dökülmesidir. Erkek tipi saç dökülmeleri genellikle vücutta bulunan DHT erkeklik hormonunun eseridir. DHT hormonu, Testosteron hormonunun ciltteki 5 alfa redüktaz adı verilen bir enzim aracılığıyla değişim geçirip saç köklerine zarar veren bir hormon haline gelmiş halidir. Çoğunlukla erkeklerde daha sık görülmesinin sebebi budur. Fakat bazı durumlarda kadınlardaki hormon dengesizliği sebebiyle saç dökülmelerine de sebep olabilir.
Hormonlarla veya kalıtsal bir saç dökülmesi söz konusu değilse o zaman diğer kronik hastalıklar ve tiroid araştırılmalıdır. Tiroid bezlerinin fazla veya az çalışması da saç kayıplarına sebep olabiliyor. Fakat hastalığın tedavisi sonucunda saçlar eski yoğunluklarına geri dönebiliyorlar. Demir, çinko, protein ve biyotin eksikliği de saç kaybına sebep olabiliyor. Vücuttaki demir ve protein eksikliklerini gidermek saç kaybını durdurabilir.
Saç dökülmesinin kökeni bir çok sebepte yatıyor olabilir. Fakat zamanında harekete geçecek olursanız saçlarınızın dökülmesini durdurma ihtimaliniz çok yüksektir.
Saç dökülmesinin önemli sebeplerinden bir tanesi de aşırı stres ve yaşanan şoklardır. Mesela çok sevilen birinin kaybı, ayrılık, işte veya ailede ağır yükler taşımak gibi ağır stres yaratan etkenler saçların dökülmesine ve sağlıksız bir görünüm sunmasına sebep olabilir. Uzmanlar deri hastalıklarının da saç dökülmesiyle çok ilintili olduğunu ifade ediyorlar. Stresin de öncelikle kendini dermatolojik olarak gösterdiği bilinen bir gerçek. Aynı şekilde stres saç derisini de doğrudan etkileyebilir.
Psikolojik sorunların ve baskıların saç dökülmesini etkilediği kadar, saç dökülmesi de kişide psikolojik rahatsızlık ve stres oluşturması mümkündür. Kişinin görünüşünden rahatsız olması da sosyal ilişkilerini ve kendine olan güvenini sarsar. Bu durumda saç dökülmesinin sebepleri mutlaka teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.
Ayrıca halk dilinde saç kıran olarak bilinen Alopesi areata’nın oluşumunda da stres ve psiko-sosyal etkiler önemli faktörler olarak ortaya çıkıyor. Çoğunlukla Alopesi areata geçicidir fakat bazı durumlarda tedavi yardımı alınması gerekebilir.
Saç dökülmesinin en büyük etkenlerinden bir tanesi kalıtsal saç dökülmesidir. Ailede kellik durumu sık görülüyorsa kişide de zaman içinde saçların seyrekleşmesi çok olağandır. Irsi saç dökülmeleri erkeklerde çoğunlukla şakalarda başlar, zamanla tamamen seyrelerek kelliğe kadar varabilir. Bu tip saç dökülmeleri Androgenetik alopesi olarak adlandırılır. Androgenetik alopesi, erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen saç dökülme sebebidir.
Androgenetik alopesi türü saç dökülmelerine, saç köklerinin DHT’ye karşı genetik olarak belirlenmiş hassasiyeti sebep olur. Saç köklerinin bu hormon türüne karşı hassasiyeti ne kadar güçlüyse saç kaybı oranı da o kadar düşer.
Androgenetik alopesi türü saç dökülmelerinde anne ve babadan gelen genetikler birlikte rol oynarlar. Yani babada saç kaybı olması çoğunun ilerde aynı sorunu yaşayacağı veya babada böyle bir sorun olmaması ilerde çocuğun saç kaybı yaşamayacağı anlamına gelmez. Saç kaybı yaratan genler anne tarafından, dayılardan da gelebilir.
Doğru beslenmek ve saçlarınıza iyi bakmak elinizden gelenin en iyisi fakat bir de nerede yaşadığınız çok önemli. Büyük metropollerde yaşamak da saçlarınıza zarar veren önemli çevresel faktörlerden bir tanesi. Çevrenizin kirliliği saçlarınıza kolaylıkla yansıyabiliyor. 7 büyük metropolde saçlar üzerine yapılan araştırma sonucunda çevresel koşulların saçlara ne kadar zararlı olabileceği kanıtlanmış oldu. Araştırmaya göre saçlara en çok zarar veren şehir Bangkok, fakat İstanbul da 4. sırada yer alıyor ne yazık ki… Analizlere göre Bangkok saça 0.1751 gram, Tokyo 0.1703 gram, Atina 0.1081 gram, İstanbul 0.1005 gram, Meksiko City 0.0762 gram, Londra 0.0513 gram, New York 0.0099 gram atık yüklüyor.
Saçların kırılmasına, cansız ve mat gözükmesine sebep olan metal atıklar saçlarımızın sağlığını büyük oranda etkiliyor. Hergün saç yıkamak ise saç derimizin yağ oranını etkilediği için saçlarımızın daha çabuk yağlanmasına sebep oluyor. Çevre kirliliğinden kurtulmak için arındırıcı şampuanlar kullanmak bir nebze de olsa faydalı olabilir. Ya da saçlarınızı korumak adına büyük metropollerden uzak durabilirsiniz!
Saçlarının düşmanlarından bir tanesi de zararlı UV ışınları. Yazın deniz ve güneş sebebiyle kırılan ve matlaşan saçlarımızı tekrar sağlıklarına kavuşturmak bazen servete malolabiliyor ya da saçlarımızı kestirmek zorunda kalıyoruz. Zararlı UV ışınları da saç sağlığını etkileyen önemli çevresel faktörler arasında yer alıyor. Güneşe çıkmadan önce saçlarınızı korumalısınız…
Saç Dökülmesine Karşı Şampuan
Saç dökülmesi engellemek için öncelikle saçlarınızın neden döküldüğünü anlamak gerekir. Saçlarınız birçok sebepten dökülüyor olabilirler. Bu sebeplerin arasında kalıtsal, hormonel saç dökülmeleri, strese bağlı saç dökülmeleri, bazı hastalıklar, tiroid, çevre faktörleri ve yanlış, sağlıksız beslenme yer almaktadır.
Öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Protein, çinko ve demir eksikliği saçlarınızın dökülmesine sebep oluyor olabilir. Beslenirken et, tahıl ve soya gibi protein açısından zengin besinler vücudunuzun protein eksikliklerini giderecektir. Ayrıca demir açısından zengin, A vitamini ve B vitamini içeren besinler; saçlarınız için oldukça faydalıdır. Aşağıda hangi besinlerde hangi vitamin ve mineralleri bulabileceğinizi sıraladık:
Saçlarınızı kalın dişli taraklarla taramaya dikkat edin. Sık dişli fırçalar saçlarınızın daha çabuk kırılmasına ve koparak dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca saçlarınızın ıslakken daha hassas olduğunu unutmayın. Saç kremi saçlarınızı ıslakken daha kolay ve kırmadan açmanızı sağlayacaktır. Saçlarınızın nemini bir havluyla alın fakat saçlarınızı hırpalamamaya özen gösterin.
Saçlarınız çevre kirliliğinden matlaşmış ve sağlıksız görünüyor olabilir. Arındırıcı şampuanlar ve bakım kürleri uygulayabilirsiniz fakat hergün yıkamamaya özen gösterin. Saçlarınızı hergün yıkamak saç derinizin yağ dengesini bozar ve daha fazla yağlanmaya sebep olabilir. Saçlarınızı 2-3 günde bir yıkamak idealdir. Kalıtsal olarak saç dökülmesi sorunu yaşamıyorsanız saçlarınızın bakımına ve beslenmenize biraz özen göstererek saçlarınızın dökülmesini engelleyebilirsiniz. Elbette stresten uzak durmayı da unutmamalısınız.
Vücudumuz yanlış giden bir şeyler olduğunda bizi birçok yönden uyarır. Saçlarımızın dökülmesi de bu uyarılardan bir tanesidir. Eksik veya yanlış beslenme, stres, bazı hastalıklar, psikolojik sorunlar ve kullanılan kozmetik ürünler saç dökülmesine sebep olan önemli unsurlar arasında yer alır.
Saç Dökülmesine Karşı Alınabilecek Tedbirler
Saçlarınızın normalden çok döküldüğünü düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Saçlarımız gurur kaynağımızdır. Onları korumak istiyorsanız bazı alışkanlıklar geliştirerek veya değiştirerek saçlarınızı koruyabilirsiniz.
Saç Dökülmesinde Kritik Noktalar
Saçlarınız dökülüyorsa dikkat etmeniz gereken belli başlı kritik noktalar var demektir:
Saç Dökülmesine Karşı Doğru Şampuan
Saçların köklerinden beslendiğini söylemiştik bu sebeple saç dökülmesi için seçeceğiniz doğru şampuan tek başına saç dökülmenizi durdurmayabilir fakat büyük oranda yardımcı olur. Piyasada saçlarınızın dökülmesini durduracağını vadeden birçok şampuan bulunuyor. Peki hangisi doğru şampuan? Öncelikle herhangi bir şampuan seçmeden önce saçlarınızın tipini bilmeniz gerekiyor. Saçlarınız yağlı mı, kuru mu yoksa normal mi? Her saç tipine uygun olduğu söylenen şampuanlar doğru sonuçlar veremezler.
Çok çabuk yağlanan saçlara sahipseniz o zaman saçlarınızı daha sık yıkamanız gerekir. Bu durumda yağlanmayı engelleyecek ve sık yıkamaya uygun bir şampuan seçmelisiniz.
Kuru saçlar ise saç derisinde de kurumaya sebep olurlar bu sebeple Ph dengesi olan bir şampuana ihtiyaç duyulur. Kuru saçlar için uygun olmayan bir şampuan saçlarınızın mat görünmesine neden olmanın yanısıra kepeklenme de yapacaktır.
Merhaba ben arif yaş 32 kafamın arka kısmı baya açılmaya başladı saçlarım kuru en az 2 günde yağlanma başlıyor hangi üründen kullanmalıyız kan degerlerim iyi babam ve dayım kel
merhabalar;
genetik dökülme var ise Zigavus cure şampunı inceleyebilirsiniz.
Merhaba Üclü urununuzum fiyati nedir. Saclarimda yer yer dökülme sorunu var kullansam yararini gorurmuyum
Saç dökülmesine iyi gelen bitkiler konunuzu okudum daha önce. Bu bitkileri nasıl kullanabiliriz bu konuda da bilgiler verirseniz çok sevinirim.
Uzun zamandır zigavus markasını kullanan birisiyim ve gayette memnunum açıkcası. Özellikle sarımsaklı şampuanı herkese öneririm.
Değerli bilgileri bizlerle paylaştığınız için sizlere gerçekten çok teşekkür ederiz. Saç dökülme sorunu yaşayanlar arkadaşlar için etkili bir makale olacaktır.
Saç dökülme şuan bir çok insanın en büyük sıkıntılarından birisi. Bizim bir akrabamızda da bu tarz bir sorun vardı, ilk başlarda doğal yollar ile durdurmaya çalıştı ama belli zaman sonra hazırlaması zor geldi. Sanırım zigavusun kokusuz sarımsaklı şampuanına geçti aynı etkiyi yaptığını belirtti.
Hocam makalenizi sonuna kadar okudum ama sormak istediğim bir kaç şey var,
1. Sarımsaklı şampuan aldım diyelim tam kullanımı nasıldır ve etki süresi nedir ?
2. Her hangi bir alerjik sorunum yok ama olumsuz etki ederse kepek v.s sebebini nasıl çözebiliriz ?
Oğlumun saçları dökülüyor ve git gide bu dökülmeler artmakta ne yapmalıyım bana lütfen yardımcı olunuz.
Kolay gelsin,İzmir de yaşıyorum bende acaba ofisinize gelsek ürünleriniz hakkında bizlere bilgi verebilirmisiniz ?
Selam kolay gelsin. Almanya da oturuyorum bende saç dökülme sorunum var. Ürün siparişi vermek istiyorum nasıl verebiliriz ?
Değerli bilgilerinizden ötürü teşekkür ederiz.
Öncelikle iyi günler dilerim. Ben saç dökülmesi konusunda argan şampuanı ve sarımsak şampuanı arasında kaldım. Sizce hangisini kullanmalıyım ?
Değerli bilgileriniz için sizlere gerçekten çok teşekkür ederiz. Ama benim sorunum erkek tipi saç dökülmesi ile alakalı. Eşim 38 yaşında ve saçları üst bölgelerden doğru dökülmeye başlıyor. Sizce ne yapılmalı, bir kaç arkadaşım sarımsaklı şampuanı tavsiye ediyor bilemedim. Kullansak mı kullanmasak mı diye.
Merhaba belki konu ile alakasız olabilir ama benim sormak istediğim, bir hastalığımdan ötürü benimde kaşlarım dökülüyor bunun için ne önerebilirsiniz ?
23 yaşındayım ve akrabalarımdan bir çoğu kel diyebilirim ve benim de saçlarım dökülmeye başladı. Bu durum gerçekten çok sinir bozucu bir şey ve ben çok üzülüyorum sizce ne yapabilirim ?
Selam kolay gelsin. Benimde saçlarım çok dökülüyor bu durum beni oldukça üzüyor da, sizden ricam saç dökülmesine karşı etkili bitkiler ve bunların kullanımı hakkında bilgiler verirseniz çok sevinirim.
Merhaba saç dökülmesi için sarımsağı çok öneriyorlar. Sizin ürünlerinizi kullanmak istiyorum ama evde kendim sarımsak kürü tarzı bir şey hazırlıya bilirmiyim ki.
Merhabalar, saç diplerim de hem kepeklenme hem de dökülme sorunu var yeni başladı çok daha gelişmeden durdurmak istiyorum. Tavsiye üzerine sarımsaklı şampuan kullanmaya başladım yaklaşık 3 gündür. Ortalama etki süresi ne kadardır ?
Bu zamana kadar saç dökülmesi ile ilgili bir çok makale okudum ama sizin gibi detayları ile yazanı pek görmedim. Öncelikle makaleniz için çok teşekkür ederim sizlere. Benim yaşım 29 ve bir bayanım iki senedir de saç dökülmesi sorunum var. Bir kaç ürün denedim ama pek faydası olmadı desem yeridir. Sizin ürünlerinizi kullanmak istiyorum saç dökülmesi için hangi şampuanı önerirsiniz ?
Zigavus ailesine gerçekten çok teşekkür ederim. 2012’den beri saçlarım da çok aşırı dökülmeler mevcuttu. Bir dostumun tavsiyesi üzerine kullanmaya başladım,gerçekten de uzun süre kullanma sonucunda etkisini gördüm. İlk başlar da biraz kepeklenme mevcuttu. Bunun da alerjik birşey olduğunu öğrendim ama bir ay sonra sanırım kepeklenme diye bir şey de kalmadı.Düzenli kullanınca gerçekten etkisi çok iyi.
Saç dökülmesin de doğal çözümler arıyorum açıkcası ben. Ürünlerinize göz attım ama doğal mı değil mi tam bilgi verirmisiniz. Telen numaramı iletişim kısmından sizlere ilettim.
Makalenizi baştan sona okudum çok yararlı bilgiler var. Sizin ürünlerinizi de uzun süredir ullanıyorum. Gerçekten de ben etkisini çok iyi gördüm herkese de tavsiye ederim.