Saç Uzatma Yöntemleri Doğal Ve Etkili Çözümler
zigavus

Saç Uzatma Yöntemleri Doğal Ve Etkili Çözümler

   Saç Uzatma Yöntemleri Doğal Ve Etkili Çözümler     

Bayanlar sıkıldıklarında veya depresyona girdiklerinde öncelikle saçlarında değişiklik yapmak isterler.Ya kestirirler ya da boyatırlar.Ama bazen öyle anlar gelir ki kısa olan saçlarından sıkılıp biran önce uzamasını isterler.Bunun için hemen araştırmalar yapılır.Neler faydalıymış? Kimler denemiş ve nasıl etkileri olmuş ? Her türlü kapsamlı bir araştırma sonunda en faydalı olacağını düşündükleri yöntemleri denemeye başlarlar.İşte bu alanda saçlarınızı hızlı uzatmak için doğal yöntemler nelermiş sırasıyla inceleyelim.

Saç Derisinin Sağlığı ve Bakımı ; Saçlarınızın parlaması ve hızlı,sağlıklı bir şekilde uzaması için öncelikle düzenli saç bakımı yapılması gerekir.Saç diplerinin uzun süre nemli bırakılmaması dikkat edilmesi gereken bir husustur.Çünkü nemli saç derisi mantara sebep olabilir ve istenmeyen dökülmeler yaşanabilir.

Saçı Hızlı Uzatmak İçin Kullanılacak Yağlar ; Saç bakımı için yağ şarttır. Saçınızın hızlı uzaması için keten tohumu yağı,zeytin yağı,argan yağı veya lavanta yağı kullanabilirsiniz.Lavanta yağı saç dökülmesini durdurmak için de çok etkilir.

Saç Diplerine Masaj ; Saç derisine parmak uçlarınız ile yapılan masajlar saçlarınızın adeta canlanmasını ve yenilenmesini sağlayacaktır.Kan dolaşımının sağlanması ile saçlar beslenir ve hızla uzar.Fakat saç diplerinize masaj yaparken dikkat etmeniz gereken yerler vardır.Kesinlikle oval hareketlerden kaçının,bu saç köklerinizin kırılmasına sebep olabilir.Parmaklarınızı tarak gibi kullanın ve önden geriye doğru masaj yapın.Masaj yaparken saç bakım yağlarını kullanmanızı tavsiye edebiliriz.Çünkü saça kuru olarak yapılan masaj hem saç derinize zarar verir hem de sizi zorlayabilir.

Saç Uçlarını Kestirmek; Uçları zayıflayan saçlar kırılır ve bu kırıklar saçlarınızın uzamasına engel olur.Saçlarınızın hızla uzamasını istiyorsanız mutlaka ayda 1 kırıklarınızı aldırmalısınız.

Dengeli ve Düzenli Beslenme ; Saçlarınızın bakımlı olması ve hızlı uzaması için B vitamini çok önemlidir.B vitamini içeren gıdaları daha sık tüketmenizi tavsiye edebiliriz.

Saç Uzatma Evreleri

Ortalama olarak yetişkin bir insanın başında 100 ila 150000 saç teli bulunur. Ender olarak bu sayı 300 ila 350000 civarında saç teline çıkabilmektedir. 40 ila 100 adet saç teli dökülmesi normaldir. Bu miktar kişiye göre değişmekte olup, 150 saç teline kadar çıkabilmektedir. Saç molekülü ismi verilen, derinin içinde bulunan bir cepçik içinde saçlar bulunur. Bu saçlar cepçiklere köklerinden bağlıdır. Molekülün altında saç dibi Papila yer alır. Saçın canlı olan kısmı gelişim ve oluşum organı bu saç dibi Papila’dır.

Papila’nın hemen altında kılcal damarlar yer alır. Bu bölgeye kan pompalama işlemini kılcal damarlar gerçekleştirir. Saç, kandan ne derece gerekli oksijen ve besini alabilirse o miktarda saç uzaması gerçekleşir. Buradan çıkan sonuç saçın kan tarafından beslenmiş olduğudur.

İnsanın saçı, oksijen, azot, karbon,  sülfür (kükürt) ve hidrojen denilen kimyasal elementler ile keratin adı verilen kimyasal bileşenlerden meydana gelmektedir. Saçların uzaması şu şekilde gerçekleşir. Vücutta bulunan genç hücreler Papila bölgesinde bölünme işlemini gerçekleştirdikçe yaşlı hücreleri ileriye doğru gönderirler. İlerleyen hücreler kan dolaşımını kaybederler. Yapıları ve çekirdekleri bozulur ve ölürler. Ölümleri gerçekleşen bu hücreler, sertleşir ve keratinleşir.

Bundan dolayı saç diplerinde oluşan boşluğu ise yapışkan bir madde salgılayıp doldurma yoluna giderler. Bu madde sayesinde sıkıca birbirlerine yapışan Papilalar saç tellerini oluştururlar. Saçlar, uzamalarını saç dibi panilasındaki kökler ile gerçekleştirir. Ölü hücrelerin üst üste yapışması (dizilmesi) ile saçlar oluşur. Diğer açıdan bakıldığında saçlar keratin denilen proteinden meydana gelerek oluşmaktadır. Saçların uzama evreleri 3 dönemden oluşmaktadır. Bu dönemler Anagen (gelişme dönemi), Katagen (gerileme dönemi), ve Telogen (dinlenme dönemi) olarak sayılabilir. Ayrı ayrı incelenmeleri mümkündür. Gelişme dönemi olan Anagen üç yıl sürmektedir. Bu üç yıl boyunca saç teli parlaklığını canlılığını ve gelişimini sürdürür. Bu süre zarfında saçlar sürekli olarak uzar. Kategen adı verilen gerileme dönemi ise 3 hafta kadar sürer.

Saç telleri gerileme dönemine gelişme döneminden sonra girmektedir. Saçlar bu dönemde gözle görülür düzeyde parlaklığını, duruşunu ve canlılığını yitirmektedir. Bu dönem ile birlikte saçların uzaması sona ererek durmaktadır. Saçlar bu dönem sonunda çomak haline gelir ve molekül içine itilir (yükselir). Saç dibinde bir yenisi büyüdüğünde, çomak bulunduğu bölgeden uzaklaştırılır. Çok sık rastlanmasa da bazı zamanlarda, eski saçlar dökülmeden de yeni saçlar büyüyebilir.

Saç uzama evrelerinin sonuncusu Telogen yani dinlenme dönemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönem 3 aylık bir zaman dilimini kapsar. Bu dönem sonunda tekrar hücrelerin bölünmesi ile birlikte saç teli oluşmaktadır. Bu süreç ömür boyu aynı şekilde devam etmektedir. 3-5 yıllık bir zaman dilimi saçın ömrünü oluşturur. Genetik yapısı sağlam ve iyi beslenen biri için bu zaman dilimi 7 yıla kadar çıkabilmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.